Draadloos afdrukken

< Terug

Hoe kunt u draadloos afdrukken?

U gebruikt meestal een printer met uw computer of laptop bekabeld, maar u kunt ook draadloos afdrukken! Afbeeldingen, facturen, documenten en e-mails: dagelijks rollen wereldwijd ontelbare afdrukken uit de printers. Dit betekent dat het essentieel is om een printer te hebben die efficiënt en betrouwbaar is.

In het verleden moesten alle printers met een kabel verbonden worden aan de computers of laptops. In de afgelopen tijd zijn de draadloze printers opgedoken, waardoor het vanaf een tijdje mogelijk is om documenten draadloos af te drukken. Bijvoorbeeld vanaf laptops, computers, mobiele telefoons en tablets zonder een kabel in zicht. Printen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Met een druk op de knop vanuit een andere kamer, worden uw documenten of foto’s netjes afgedrukt. Kortom draadloos afdrukken is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Hieronder staat een korte omschrijving hoe u de printer op het netwerk draadloos kunt installeren. Mocht het niet lukken of er zijn andere problemen met de wifi kunt u altijd nog even contact opnemen met Computer Check!

Draadloos afdrukken

U heeft de printer aangeschaft en hoe gaat u te werk?

Haal uw printer uit de verpakking en kijk goed of er geen plakstrip meer op of in zit.
Sluit de stekker aan op het stopcontact.
Plaats de inktcartridge of toner in de printer (raadpleeg de handleiding van de printer)
Start de printer en laat het de opstartprocedure volgen
Kies de gewenste verbindingsmethode (meestal wifi of LAN)
U moet uw printer op een van de volgende vier manieren aansluiten:

Automatische draadloze verbinding
Beveiligde wifi verbinding
Wizard voor draadloze installatie
Draadloos via USB
Hoe sluit u uw draadloze printer aan?
Als uw printer klaar staat, wordt het tijd om de apparaten toe te voegen waarvan u wilt kunnen printen. Dit zijn bijvoorbeeld uw laptop, smartphone of tablet. Volg de stappen die betrekking hebben op het apparaat waarvan u wilt printen:

Een draadloze printer verbinden met Windows om draadloos afdrukken te realiseren.

Klik op ‘Start’ en vervolgens op ‘Apparaten en printers’.
Kies ‘Apparaten en printers’.
Selecteer ‘Printer toevoegen’.
Een wizard wordt geopend waarin u op ’Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetoothprinter toevoegen’ klikt.
Selecteer uw draadloze printer.
Installeer het stuurprogramma op uw pc of laptop (voer wachtwoord in als dit gevraagd wordt).
Voltooi alle stappen van de wizard en klik op ‘Voltooien’.

Hoe verbinding te maken met een draadloze printer op een Mac

Open het Apple Menu
Kies “Systeem Voorkeuren
Selecteer “Print en Scan” in het “Hardware” gedeelte
Selecteer het “Toevoegen” (+) symbool
Kies u printer uit de lijst die verschijnt of selecteer “Printer Toevoegen” als u uw printer niet ziet.
Indien nodig, voer het IP-adres van uw printer in.

Een draadloze printer verbinden met uw iPad/iPhone

Open de app waarvan u wilt printen.
Klik op deelknop of Instellingen voor toegang tot de afdrukopties.
Klik op ‘Print’.
Selecteer uw AirPrintprinter of krijg toegang tot uw printer door het wachtwoord of IPadres van uw printer in te voeren. Als u printer AirPrint niet ondersteund wordt dit uitgevoerd via een externe app. Veel fabrikanten hebben hun eigen iOS app die u hiervoor kunt gebruiken, maar ook apps van derden kunnen u hier bij helpen

Een draadloze printer verbinden met uw Android-telefoon of -tablet

Klik op ‘Instellingen’.
Selecteer ’Afdrukken’ en vervolgens “Service toevoegen”.
Kies de cloudaanbieder van uw printer (bijvoorbeeld Samsung of HP) of gebruik draadloos afdrukken vanaf een algemene cloud.
Stel de relevante cloud in, voer het wachtwoord of IP-adres van uw printer in op verzoek in (raadpleeg de handleiding als u deze niet kunt vinden).

Heeft u meer vragen over draadloos printen? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder.

Hoe is de werking van een draadloze printer?

Geen kabels, afdrukken vanuit iedere kamer en vanaf elk apparaat. Natuurlijk erg handig, maar hoe werkt dit nou? Eerst moet u uw draadloze printer eenmalig aansluiten op uw netwerk via de stappen die u hierboven vindt. U kunt nu direct via wifi beginnen met afdrukken. Staan al uw apparaten aangesloten op dit netwerk, dan kunt u ook vanaf uw pc, laptop, tablet en smartphone al afdrukken.

Sommige draadloze printers ondersteunen ook bluetooth verbindingen met externe apparaten, als dit het geval is en u hier liever gebruik van maakt moet u er voor zorgen dat beide apparaten met elkaar verbonden zijn zodat u het draadloos afdrukken gaat proberen. En als u een printer heeft met een eigen emailadres kunt u zelf de documenten of fotos doorsturen naar dit e-mailadresvan de printer. Wel zo handig!

Heeft het bereik van de wifi invloed?

Net zoals bij uw internet (wifi), kan een draadloze printer alleen een signaal oppikken als het binnen een bepaald bereik is. Bent u bijvoorbeeld in een kamer die het verst verwijderd is van de printer, dan kan dit het afdrukken beïnvloeden en de afdruktaak niet oppakken. Bekijk de specificaties van uw draadloze printer om te zien welk bereik het heeft, voordat u tot aankoop overgaat.

Hoe kan ik draadloos printen vanaf mijn tablet of smartphone?

Om draadloos te printen vanaf uw tablet of smartphone, heeft u een moderne wifi printer nodig. Door een app van de fabrikant of netwerkprinter naar uw smartphone of tablet te downloaden, kunt u vanuit uw stoel afbeeldingen en documenten afdrukken.

Is een draadloze printer wel veilig? Kan iemand van buitenaf zomaar iets afdrukken?

U hoeft zich er geen zorgen over te maken dat andere mensen toegang krijgen tot uw printer. Vrijwel ieder draadloos model heeft een eigen beveiligingscode of wachtwoord. Vraagt u voor de eerste keer toegang tot het draadloze netwerk, dan wordt u gevraagd om de beveiligingsgegevens in te voeren. Let wel op, want sommige printers kunnen via een ”open” netwerk ingesteld worden. Als deze niet goed afgerond word staat deze dus letterlijk open!

De installatie van een draadloze printer is niet zo ontmoedigend als u misschien denkt. Zodra u de printer heeft geïnstalleerd, kunt u probleemloos en draadloos printen vanaf vrijwel iedere kamer in uw huis.

Mochten er toch nog vragen zijn kunt u altijd nog Computer Check gevestigd aan de Mercuriusweg 27 Waddinxveen, 0182 – 20 50 80 inschakelen om op locatie of op afstand te kijken! We berekenen geen voorrijkosten en maar €29,- per uur op locatie! U kunt direct contact opnemen om een afspraak in te plannen voor bij u thuis. We zijn bereikbaar van 07:00 t/m 22:00.

Onze andere artikelen kunnen voor jou ook erg interessant zijn:

Main Menu